Logo 2 phoneikonFjärrsupport Sök Kundvagnsikon Webbshop

Om någon frågar mig hur jag firade midsommar 1984 så blir det nog ganska dimmiga svar. Om någon frågar vad jag gjorde veckan efter midsommar 1984 blir det klara besked. Jag hade just börjat mitt nya jobb som servicetekniker på Byggmek i Umeå. Den veckan var jag på kurs i Darmstadt i Tyskland där Spectra hade sitt Europakontor på den tiden. Man fick lära sig hur en bygglaser fungerar och hur man lagar den. Sen fick jag träffa ett antal trevliga kolleger från när och fjärran, av vilka jag fortfarande har kontakt med några.

Nu är det 2020 och jag är fortfarande servicetekniker i Umeå. Jag vet vad ni tänker. Säg inget. MEN det har varit roligt hela tiden. Fyra säljare har jag överlevt. Det är bara den där Carlsson, som är en seg rackare, som vägrat ge sig.

Även om jag inte bytt jobb så har firman ändrat skepnad flera gånger. Jag tror det har stått elva olika namn på visitkortet genom åren mellan Byggmek och Trimtec.

Spectra Physsics, Laserplane, Geotronics och Trimble för att nämna några.

Minnen. De är hur många som helst. Eftersom jag under många år monterade och servade maskinstyrning så är de flesta från den tiden. Montagen var ju alltid förknippade med resor. Den som reser har något att berätta var det någon klok människa som sade.

Som alla otaliga gånger jag varit till den finska väghyvelfabriken intill ryska gränsen och blivit bjuden på finskt bordsvatten i rökbastun. Alltmedans den finska fabriksägaren Esa berättar om sin stora hobby, att gräva upp soldatgravar från finska vinterkriget. På den ryska sidan. Lite udda kan man tycka. Vår finska Trimble-partner bjöd gärna generöst som tack för min hjälp. Inte så ofta på konditori. Hellre ville man visa på Helsingfors rika kulturliv. Club Lulu tror jag det hette.

Eller när jag kortslöt maskinens batteri och brand utbröt. Eller alla gånger jag besökt Aitik i Gällivare och kopplat kablar för något udda lasersystem på Bolidens enorma grävmaskiner. Det här var innan GPS-tekniken hade gjort sitt intrång.

Nu är det GPS, totalstationer och lasrar som gäller och vi har anställt Joel som min efterträdare. Det känns väldigt bra. Han har lärt sig allt jag kan. Det tog inte lång tid.

Lycka till Johan, Johan och Joel. Kunderna kommer att bli väl omhändertagna i vår Umeåbutik. Det är jag säker på.
Och lycka till alla arbetskamrater på Trimtec.

Men framförallt, tack alla kunder som blivit riktigt goda vänner genom åren.

Nu ska jag hem och leta fram en av mina elgitarrer och öva på riffet till The Final Countdown.

Det känns väldigt passande.

Tack för mig.
Hasse.

Bilden: Den blivande pensionären anno 1993.