Logo 2 phoneikonFjärrsupport Sök Kundvagnsikon Webbshop

Om Spectra Precision

Trimtec AB är auktoriserade återförsäljare för Spectra Precision Tools. (www.spectraprecision.com). Trimtec säljer och marknadsför bygg- och anläggningslaser och är även återförsäljare av Seco produkter, prismastänger hållare mm (www.surveying.com) Spectra Precision och Seco är idag en del av Precisional group (www.precisional.com). 

För att erhålla och bibehålla auktorisation av Spectra Precision ställs löpande mycket höga kompetenskrav inom bland annat teknik, affärsverksamhet, service, support och utbildning.

Trimtec har idag sex kontor i Sverige, fem av dem är fullservice-verkstäder för Spectra Precision. 

Spectra Precision är sedan länge ett väletablerat varumärke inom Trimble-koncernen, känt för att leverera kvalitetsprodukter till bygg- och anläggningsindustrin. Med fokus just på bygg- och anläggnings speciella krav erbjuder Spectra Precision Tools en komplett produktportfölj med bygg- och anläggningslasrar med en stor mängd tillbehör för olika applikationer.

Utmärkande för Spectra Precision är robusthet, enkelhet och kvalitet. Här kan man finna utrustning både för den oerfarna användaren och för den professionella. De flesta av de maskiner Trimtecgruppen marknadsför kan man även hyra hos många maskinuthyrare.

Spectra har tillverkat instrument i över 50 år, så det finns en hel del kunskap inom företaget som även vi på Trimtecgruppen kan bidra med.

 

Spectra fyller 50 år

Året är 1965. Bonden Bob Studebaker från Dayton Ohio står på sin åker och funderar. En Ford Mustang kostar 2 300 dollar. Winston Churchill begravs. IKEAs andra varuhus öppnar vid Kungens Kurva. Rolling Stones spelar i Kungliga Tennishallen. Om Bob vill skaffa en ny bil kan han ringa sina kusiner Studebaker som hade en hel bilfabrik. Men Bob tänker inte alls på något av detta. Nej, Bob har fått en lysande idé. Laserljuset uppfanns ju för bara några år sedan. Om man tar en laserstråle och låter ett prisma snurra så bildar man ett plan av laserljus. Det skulle man kunna använda som hjälp till att väga av markerna och få dem mer odlingsbara. Utanför Dayton där Bob håller till är det kulligt.

Hans idé omsattes i praktik och firman Laserplane startades. Sedermera blev namnet Spectra Physics Laserplane. Han började sälja sina lasrar till framförallt andra bönder i USA. Landet är stort så leveranser och support sköttes med ett eget litet propellerplan. Ordet Laserplane hade plötsligt en dubbel betydelse.

Föga kunde han ana vilken industri han grundade. Idag är Spectra Precision världens största lasertillverkare och en viktig del av Trimble. Bobs gård är fortfarande granne med Trimbles stora anläggning i Dayton.