Om Spectra Precision

Trimtec AB är en auktoriserad återförsäljare för Spectra Precision Tools. Vi säljer och marknadsför bygg och anläggningslaser, samt tillbehör från SECO (som också är en del av Trimble).

För att erhålla och bibehålla auktorisation av Spectra Precision ställs
löpande mycket höga kompetenskrav inom bland annat teknik,
affärsverksamhet, service, support och utbildning.
Spectra Precision är sedan länge ett väletablerat varumärke inom
Trimble-koncernen, känt för att leverera kvalitetsprodukter till bygg- och
anläggningsindustrin. Med fokus just på bygg- och anläggnings speciella krav erbjuder Spectra Precision Tools en komplett produktportfölj med bygg och anläggningslaser med en stor mängd tillbehör för olika applikationer.
Utmärkande för Spectra Precision är robusthet och enkelhet utan att göra avkall på kvaliteten. Här kan man finna utrustning både för den oerfarne användaren och för den oerfarne användaren och för den professionelle. Spectra riktar sig bland annat till bygg- och anläggningsarbeten. De flesta av de maskiner Trimtec marknadsför kan man även hyra hos många maskinuthyrare.

Spectra har tillverkat instrument i över 50 år, så det finns en hel del kunskap som även vi på Trimtec kan bidra med.

 

Spectra fyller 50 år

Året är 1965. Bonden Bob Studebaker från Dayton Ohio står på sin åken och funderar. En Ford Mustang kostar 2300 dollar. Winston Churchill begravs. IKEAs andra varuhas öppnas, vid Kungens Kurva. Rolling Stones spelar I Kungliga Tennishallen. Men Bob tänker inte alls på något av detta. Och vill han skaffa en ny bil kan han ringa sina kusiner Studebaker som hade en hel bilfabrik. Nej Bobban har fått en lysande idé. Laserljuset uppfanns ju för bara några år sedan. Om man tar en laserstråle och låter ett prisma snurra så bildar man ett plan av laserljus. Det skulle man kunna använda som hjälp till att väga av markerna och få dem mer odlingsbara. Utanför Dayton där Bobban håller till är det kulligt.

Hans idé omsattes i praktik och firman Laserplane startades. Sedermera blev namnet Spectra Physics Laserplane. Han började sälja sina lasrar till framförallt andra bönder i USA. Landet är stort så leveranser och support sköttes med ett eget litet propellerplan. Ordet Laserplane hade plötsligt en dubbel betydelse.

Föga kunde han ana vilken industri han grundade. idag är Spectra Precision världens största lasertillverkare och en viktig del av Trimble. Bobbans gård är fortfarande granne med Trimbles stora anläggning i Dayton.