Logo 2 phoneikonFjärrsupport Sök Kundvagnsikon Webbshop

Christer Granstedt driver firman West Coast Trucker och jobbar inom entreprenad med väghyvlar, mindre modell. Uppdragen varierar mycket. Det kan vara vägar som ska justeras eller hallar som ska gjutas. Oftast handlar uppdragen om förberedelse inför asfalt och betong och då är höjden viktig. För ett riktigt bra underlag jobbar Christer med fall-laser eller totalstation.

Christer Granstedt. Foto: E. Thelin.

Vilka utmaningar har du i jobbet?

– Det ska alltid bli så rätt som möjligt inför asfalt, betong eller vad det än gäller, för de som kommer efter mig. Målet är att mängden ska stämma. Det ska bli rätt oavsett om det är asfalt eller betong som kommer efter.

– Vi har många projekt och jobbar mellan 1-2 dagar på varje projekt. Vi får ju utmaningar nästan var dag. I varje projekt vill vi ju lösa arbetet på bästa möjliga sätt under den tid vi har. Är vi bokade under en dag måste vi veta hur vi löser det på ett bra sätt innan dagen är slut, med ett bra resultat.

Mer koll hos beställare

Har kraven från beställare eller arbetssätt förändrats under åren?

– Det finns en annan effektivitet nuförtiden. Nu har de flesta mer koll på att man använder rätt maskin på rätt ställe. Det finns mycket att vinna genom att göra på det sättet.

Hur länge har du jobbat med det här?

– Jag har hållit på i nästa tio år. Det var en chansning. Jag blev nyfiken och imponerad av laserbiten. Att du kan sätta upp något och att det blir exakt, efter det. Jag brukar säga att ”En laser ljuger aldrig, den är rätt”. Det känns bra inom vår bransch att det finns så bra hjälpmedel och det ska vi använda.
– Vi jobbar mycket med höjder och det är viktigt att det stämmer så bra som möjligt. Det är sällan någon säger att ”Fem centimeter hit eller dit, spelar ingen roll”
– Tidigare körde jag lastbil och företagsnamnet, West Coast Trucker, hänger kvar.

Laser bra för större ytor

Vilka instrument från Trimtec är det du använder?

– Det är vanliga fall-lasrar från Spectra Precision GL622 och GL722 . En del jobb kan man göra på fri hand men så fort du har större ytor där det funkar med laser så sätter jag upp det. På de stora bitarna är det jättebra att kunna använda lasern, särskilt om det är dåliga fall.

Hur tänker du när du investerar i teknik och laser, vad är viktigt för dig?

– Jag vill handla lokalt och enkelt kunna få tag i de som sålt lasern. Jag vill inte behöva åka 25 mil för att lämna in den på kalibrering eller om någonting händer och jag behöver en reservdel. Christian är en bra kontakt och han är mycket ute på fältet. Han kan ofta komma förbi med det jag behöver. Oavsett om det är sprayburkar eller en ny handmottagare så löser han det. Och just att få den servicen är det som är värt allra mest.

Foto: E. Thelin.