Logo 2 phoneikonFjärrsupport Sök Kundvagnsikon Webbshop

Vetlandamätarna vill tipsa fler kvinnor att söka sig till deras roliga yrke.

Dominika Florian utbildade sig till lantmätare i Polen, men fick uppleva hur jobben där gick till manliga kandidater och arbetade istället som anbudsspecialist i medicinbranschen. Hon flyttade till Sverige för fyra år sedan och fick jobb som mätningsingenjör på Vetlanda kommun.
Här anställs man inte för att man är man eller kvinna, här anställs man för sin kompetens säger Dominika.

Emmy Hult, även hon mätningsingenjör, och kollega till Dominika, lyssnade tidigt på sin fars råd att utbilda sig till lantmätare vilket sedan ledde till en karriär i mätbranschen.

– Jag ville ha ett omväxlande jobb och min pappa hade haft mycket kontakt med lantmäteriet och tänkte att det var en utbildning som skulle passa mig bra med både ekonomi, juridik och mätning.

Emmy började som lantmätare och har jobbat som produktionsingenjör, förrättningslantmätare och mark- och exploateringshandläggare.

Båda är överens om att kvinnliga förebilder behövs. Och att det är roligt att visa att det är ett bra yrkesval, oavsett om du är man eller kvinna.

– Det är inte bara karlar som kan visa upp stora byggnader som dom har skapat. Jag tror att kvinnofolket vill visa att dom också kan. Vi här i Sverige kan ju också visa andra länder som exempelvis Polen att det funkar minst lika bra att var kvinna och mätningsingenjör, säger Emmy.

Båda är eniga om att det bästa med arbetet är variationen med många olika arbetsuppgifter. Och att man får jobba mycket utomhus.

Emmy berättar om ett av de roligaste projekten.
– Vi jobbade med ett projekt i Vetlanda under hösten och vintern 2020–2021 (Ett trygghetsboende för dom som är över 65 år. Reds anm) Där har vi varit och gjort tre utsättningar i fyra olika omgångar. Finutsättning av stomlinjer, borrhålspunkter och montagepunkter. Vårt projekt började efter grävning och pålning. Många vändor fram och tillbaka med mail och telefonsamtal med projektledare, platsledare och arkitekt angående lokalisering av punkter i de digitala ritningarna. Om punkterna och linjerna vi får ligger rätt eller fel kan vi lätt se genom att placera ritningen i fastigheten. Finns det inga punkter där ska det säkerligen till en referering eller konvertering av ritningen.

– Uppgivenhet, stolthet, förtvivlan, skratt, kallt och svettigt, kan förklara projektet men jätteroligt när man ser vad det blir av det i slutändan. De som arbetar på plats vid det här projektet är väldigt vänliga, trevliga och tillmötesgående. Det gillar jag, säger Emmy.

Dominika minns ett stort projekt i Vrigstad, Sävsjö.
– Jag började med en projekteringsinmätning på Slättsjön III till projektkontoret och utsatte sedan hela planområdet. Projektkontoret ville se hur området skulle se ut i terräng innan lantmäteriet skulle börja med avstyckning på plats, så det var mycket jobb ute. Efter ett år kunde jag inmäta höjder på färdiga tomter till nybyggnadskartan och nu väntar jag på beställningar av husutsättningar.

– För ett och ett halvt år sedan var det fullt med skog där och nu är det ett fint bostadsområde och strax med fina villor på plats, det är en spännande förändring att se.

– Det är viktigt att ha bra utrustning för att jobbet ska bli bra. Med ny utrustning går det bättre att jobba. Vi har en R12i, totalstationerna S7 och S8. TSC7 och en TDC600.

– När Trimtec hade sin Roadshow i Växjö passade vi på att åka dit och klämma och känna lite på instrumenten. Det var ett bra sätt att få en känsla för instrumenten och en demo på hur det funkade.

– Jag gillar den stora skärmen på nya fältdatorn och att det är mer som blir klart direkt, som vi kan göra klart ute, säger Dominika.

På frågan om hur det ser ut med jobb framöver och om de påverkats av pandemin svarar Dominika:
– Jag jobbar även i Sävsjö kommun och sen januari har jag bara haft tre utsättningar, så det är lite lugnare, men jag vet inte om det beror på Covid-19 eller någonting annat. Det finns också vissa leveransproblem inom byggbranschen och stundvis har det varit lite lugnare.

– Men vi vet också att det är många som är på gång och vill bygga inflikar Emmy. Och dom kommer att höra av sig och vilja att vi gör utsättningar.