Logo 2 phoneikonFjärrsupport Sök Kundvagnsikon Webbshop

Cecilia Eriksson har ett omväxlande jobb som Kart- och mätningsingenjör på Vänersborgs kommun sedan 2006.

Vilka uppgifter ingår i ditt jobb?
– I och med att det är en mindre kommun är det vanligt att man själv får göra arbeten från början till slut. Vi själva gör förarbeten, såsom arkivforskning, beräkningar och utsättningar, inmätningar och andra mätuppdrag både internt och externt.

– Vi är inne och rör i nästan allting! Det är inget monotont arbete och det blir aldrig långtråkigt.

– Vi har ett kommunalt lantmäteri i Vänersborg vilket gör att vi har ett väldigt bra samarbete med det kommunala lantmäteriet och vi skickas ibland ut av dem för fältarbeten. T ex gör vi gränsvisningar eller markerar nya fastighetsgränser när det t ex har avstyckats nya bostadsområden.

– Vi gör också projekteringsmätning, grundkartor och andra kartor till bygglovsprocessen. Alla upptänkliga uppgifter med mätunderlag. Utöver det medverkar jag i planeringsmöten, har kundkontakter, bearbetar mätdata och beräknar. Andra viktiga uppgifter är att arkivera, lagra och ajourhålla vår databas i kommunen.

– Vi har en superbra arbetsgrupp på Kart- och Geodata i Vänersborg bestående av fyra stycken kart- och mätningsingenjörer som jobbar ihop dagligen och som delar på jobben, tre GIS-ingenjörer, en 3D-grafiker och vår chef. Gruppens dynamik och samarbetsvilja bidrar till att man vill vara kvar. Här har vi det oförskämt bra!

Totalstationer och gps används

Vilka produkter från Trimtec använder ni?
– Vi har tre uppsättningar av totalstation plus gps. Det är totalstationen Trimble S6 och två stycken Trimble S7 med gps:erna Trimble R10 och R12i. Till dessa tre har vi en TDC600, en TSC 7:a och en TSC 5:a.

– Jag uppskattar att det är ett väldigt bra gränssnitt i mjukvaran. Den är väldigt lättförståelig. Trimble Access är väldigt pedagogisk och inte invecklat utan lätt att lära sig och lätt att använda.

– Jag har jobbat med andra instrument tidigare och man vänjer sig vid det man jobbar med, men vi finner ingen anledning att titta på något annat, vi är väldigt nöjda med de vi har nu.

– Vi har även en DiNi digitalavvägare när man ska göra avvägningsarbeten med ex höjdfixar och den är också väldigt användbar. Man etablerar den efter konstens alla regler och den är också väldigt lättanvänd.

Vad är roligast i ditt jobb?
– Variationen av olika mätuppdrag. Det är inte bara inmätning, det är utsättning och beräkning också. Man får användning av i CoGo i Trimble Access och klura lite på de olika lösningar som finns utifrån vad kund efterfrågar i fält.

-Att få vara utomhus så mycket, det är det absolut bästa. Att se alla fina platser i Vänersborgs kommun, dit kommer man ju inte annars. Eftersom vi har väldigt mycket landsbygd och väldigt mycket privatpersoner som är kunder så har man ju verkligen sett hela kommunens yta, ställen dit man aldrig trodde man skulle komma annars.

Hur ser framtiden ut?

Hur upplever du den tekniska utvecklingen i branschen?
– Det blir mer och mer effektivt. Och det är viktigt att hålla sig ajour med programvaror för att hänga med.

– Kan villigt erkänna att just det tekniska med mjukvaror inte är mitt största intresse. Men jag har kollegor som är väldigt intresserade och tycker om att grotta ner sig i detta. De söker upp allt möjligt och testar det.

– Det jag brinner mest för är det traditionella handhavandet och arbetet utomhus. Vi arbetskamrater kompletterar varandra väldigt bra.

Har kundernas krav ändrats med tiden?
– Inte för vår del, förutom att de vill att allt ska gå snabbare. Men det handlar inte om instrumenten, utan att vi måste ha en viss leveranstid. Det har varit ett väldigt tryck på inkomna ärenden. Vi levererar som vanligt en bra noggrannhet och inmätt data omvandlas till den produkt de beställt.

-Drönarflygningar har ökat något och 3D grafiker som visualiserar mer. Då kan vi hjälpa till med drönarflygningar och göra lite underlag. Men för den konventionella mätningen med gps och totalstation för gemene man med bygglovsprocesser och detaljplaner så är det samma metod idag.

 Hur ser du på framtiden?
– Det har ju byggts som aldrig förr, det har väl aldrig byggts så mycket som det har gjort nu de senaste åren. Men vi har märkt ett litet tapp på den privata marknaden. Det är ett annat läge i världen och vi märker redan att folk drar öronen åt sig, förmodligen på grund av inflation, dyrare råvarupriser och högre el- och bränslepriser.

– Samtidigt fortsätter vi inom kommunen att exploatera de projekt som man har påbörjat. Det blir fler och fler användningsområden inom mättekniken.

 

Cecilia med kollegorna Maria Robertsson, Robin Johansson och Adam Larsson.

Tveka inte att ta kontakt med oss på Trimtec

Vill du veta mer om produkter från Trimtec som Cecilia använder? Läs mer om totalstationer våra GPS/GNSS, våra fältdatorer och mjukvaran Trimble Access.

Trimtec erbjuder kurser både online och i fysiska lokaler. Läs mer om kurserna här.

Har du frågor om våra Trimbleprodukter, eller vill du begära en offert? Välkommen att ta kontakt med oss!