Logo 2 phoneikonFjärrsupport Sök Kundvagnsikon Webbshop

Intervju med Patrik Ek, Mättekniker PEAB Anläggning i Sundsvall

Med en karriär som sträcker sig över tjugo år och projekt som innefattar det mesta mellan himmel och jord, ser Patrik Ek hur branschen och tekniken har förändrats. Med Trimble SX10 behövs inga kompletteringsmätningar och arbetet blir snabbare och effektivare.

Hur visste du att du ville jobba som mätningstekniker?
– Jag började som markarbetare och vid några tillfällen fick jag hjälpa till på mätsidan och upptäckte att jag hade fallenhet för yrket. Det var koordinatlister och vi skulle lista ut X och Y och jag gillar att se till att saker hamnar på rätt plats. Jag gick en eftergymnasial utbildning för att bli mätningstekniker och sen dess har det rullat på.

Vad jobbar du med för tillfället?
– Vi jobbar med en kaj, där vi har rivit och byggt en ny bro, Storbron, här uppe i Sundsvall. Vi har hållit på i ungefär två år och det ska vara klart i höst. Nu i slutet av projektet dokumenteras allt vi har gjort. Jag har tidigare jobbat med det mesta: hus, tunnlar och vägar och varit utsättare på Dubbelkrum, den stora Sundsvallsbron. Allt mellan himmel och jord, skulle jag säga.

–  Det roligaste är betongjobben. Då bygger man något som är synligt. VA-jobb kan också vara roliga, men de syns ju inte efteråt.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Jag går upp halv sex och är på jobbet vid halv sju. Dagen börjar med jobb framför datorn och sedan går jag ut och gör mina utsättningar eller inmätningar beroende på vad som är på gång. Det blir ungefär hälften av tiden ute och andra halvan framför datorn.

Hur har utvecklingen gått framåt rent tekniskt?
– Jag har hållit på i tjugo år nu och de sista tio åren har det hänt jättemycket. Jag jobbar med SX10 som totalstation och scanning och gör det mesta med den, det går inte ens att jämföra mot början av karriären. Allt går fortare i fält, nu fixar man själv det som man tidigare behövde vara två för att göra.

-Innan hade jag en S7:a och SX10:an är ju så mycket snabbare i mätningar. Vill jag mäta in något så scannar jag bara och får ett jättebra underlag om jag exempelvis vill kontrollera spånt, kantsten eller vad det kan vara. Den samlar hur mycket information som helst och jag slipper springa ut och kompletteringsmäta, som man fick göra förr om man glömt en punkt.

– Är det schakt eller liknande behöver jag inte längre gå ner i gropen, eller klättra upp och ner, det funkar att stå ovanpå och scanna in allt. Man sparar mycket tid när man har den möjligheten och ändå kan samla in så mycket information.

Några kan nog tycka att SX10:an känns som ett väldigt avancerat instrument?
– Även om det är ett avancerat instrument så skulle jag säga att har man intresse så går det att lära sig scanna på en dag. Till det har jag Trimble Business Center som är oändligt på ett bra sätt och erbjuder många möjligheter.